Familjen som exploderade

Familjen som exploderade är en fristående fortsättning på Åsa Mobergs lovordade debutroman Andra resan till Folkestone. Det är fortfarande den unga Nina Broman som står i centrum men den här gången handlar det om att frigöra sig från föräldrarnas liv och värderingar. Det politiska intresset flyttas till Vietnam. Nina går med i arbetsgruppen till stöd för Sydvietnams nationella befrielsefront, det som senare blev FNL-grupperna. Hon möter en man som hon vill leva med hela livet, den norske journalisten Svein Aanerud som bor på ett rött fyrskepp.

”Först ska man ha tråkigt i skolan, sen ska man gå på universitetet och ha tråkigt och sen ska man ha ett tråkigt arbete. Ska man aldrig ha roligt i hela livet?”

Familjen som exploderade utspelas i mitten av 1960-talet, en tid där mycket blev annorlunda. Ninas generation av efterkrigsungdomar var kanske också något annorlunda. Världen vände sig plötsligt just till dem. Att vara ung var för första gången något värdefullt. Vi är födda efter atombomben, vi är de nya människorna, skriver Ninas väninna i ett brev.

Moberg skriver inkännande om en ung flickas sexuella uppvaknande fångad mellan klassisk oskuldsfullhet och tidens myt om den sexuella frigörelsen, skriver Svenska Dagbladet om Andra resan till Folkestone och klassikerförklarar boken.

”Jag vill också känna en lans stötas djupt in i mig. Lans. Kuk. Penis. Varför är alla ord så svåra att säga?”


Författare Åsa Moberg / Språk Svenska / Utgiven 2016-09 / ISBN 9789198261080 / Antal sidor 243 / Format Storpocket