Orkidépojken

Foto: Marcus Stenberg

"Den historia jag nu ska försöka berätta utspelar sig i Stockholmsförorten Tyresö sommaren 2011. Det var en sällsamt varm och solig sommar, blåbären hade redan mognat i skogen när det varslades död. Först om det fruktansvärda i Norge, alla unga liv som släcktes, vettlöst. Sedan från huset i Camden Town, en kropp så liten och späd att den knappt gick att urskilja under det vita lakanet på båten. Mina tårar torkade inte av sig själva.

Och så ... det andra. Medan blåbären fortfarande var sura kart i skogarna som omgav våra hem, med bläcket i studentmössorna färskt - alla dem vi ägnat tre, sex, nio, tolv år att gömma oss för som nu skrev BFF och Vi ses snart igen i våra mössor, var det champagnen som talade? - inträffade ett par försvinnanden."

När kompisarna Hanna och Zeb tar studenten är det meningen att LIVET ska börja. Det är nu de ska lämna urtrista förorten Tyresö och bege sig ut i världen. London väntar. Men först måste de få ihop reskassan, och så går deras första sommar som vuxna (eller något åt det hållet) åt att jobba på kyrkogården, festa på stans gayklubbar, ströglo på den gamla tv-serien Twin Peaks och läsa Orkidépojkens märkliga blogg. Så länge någon kan minnas har det viskats om en närvaro ute i skogarna i Tyresö. Varken Hanna eller Zeb har lagt någon särskild vikt vid det. Förrän de plötsligt blir tvungna... För konstiga saker sker, trots att knappast någon mer än Hanna och Zeb lyfter på ögonbrynet: först försvinner en liten hund, en chihuahua, och därefter en före detta skolkamrat, Lina, hon som alla vill känna. Och sen går det mesta åt helvete.

Orkidépojken är en mörk och spännande berättelse om ensamhet och gemenskap, fiktion och verklighet, Internet och IRL, inspirerad av tv-serien Twin Peaks universum. Det är Helena Dahlgrens debutroman.

 

RÖSTER OM ORKIDÉPOJKEN:

"Helena Dahlgrens Orkidépojken är en mångskiftande och sällsam berättelse om det som gick sönder innan det vuxit klart, om oskuld förlorad, om det onämnbara. Ur sprickorna i vardagen sipprar en ondska utan namn, talar röster från ett annanstans. Dahlgren lockar och drar in läsaren med sitt självklara och nära tilltal. Med sin osvikliga känsla för suggestiv stämning skildrar hon ett efteråt, när allt är försent. Och ur texten sträcker sig ett mörker för att gripa efter oss."

Christine Falkenland

"Orkidépojken berättar en historia om ett försvinnande, där stämningen och miljön är melankolisk, drabbande och oförglömlig. En berättelse som inte lämnar läsaren."

Elisabeth Östnäs, författare till Feberflickan och Sagan om Turid

 

OM FÖRFATTAREN

Helena Dahlgren, känd från bloggarna Bokhora och Dark Places, är författare till skräckguiden 100 hemskaste (Modernista) och flera skräcknoveller. Hon är också en flitigt anlitad moderator och lektör. Helena bor i Tyresö med tvillingdöttrar, katter och en smått kaotisk boksamling. Orkidépojken är hennes debutroman.